EKOLOGI  
Inför föreläsningen Kom förberedd. Dvs, ta med block, penna (gärna flera färger), suddgummi, iPad och biologibok. Ja, det är mycket att ta med och hålla reda på, men det är ännu jobbigare att behöva avbryta en tanke just när man börjar förstå och då tappa tråden bara för att man måste iväg och leta efter eller hämta utrustning.

Om du har chansen; läs gärna exempel på om ekologi så du vet vad föreläsningen kommer handla om. Du kan då i förväg vara beredd på vilka frågor du behöver fråga och få svar på. Dessutom blir det lättare att hänga med.
Varför ska man läsa om ekologi?

Film från www.newdream.org  med professor Tim Kasser vid Knox College i Galesburg, Illinois, USA.

Kan man köpa lycka för pengar och med nya prylar? Vilket pris har det? Vad händer sen? Ja, det är frågor som är värda att ställa sig. I filmen ovan (inspelad av ett amerikanskt institut men som bygger på forskning och gäller även för andra länder som även nämns i filmen) kan vi få en del av svaren.

Vi vet att alla NO-ämnen hänger ihop och att allt påverkas av varandra. Många gånger hör man att vi måste rädda planeten för att den annars går under. Men vem räddar vi planeten för? Vår jord har klarat sig igenom många värre naturkatastrofer sin planeten bildades, och även om det kan ta några miljoner år för den att återhämta sig så gör den det till slut, men vi kommer inte finnas kvar! Globala miljöfrågor måste med andra ord tas på största allvar!

Det är ingen nyhet för oss svenskar att vi tär alltför hårt på moder jord med alla de resurser som vi får, eller rättare sagt, tar därifrån. Och det är inte heller en nyhet för oss som bor i västvärlden att det är vi som tär allra hårdast och att en stor majoritet av jordens befolkning lever på en liten del av alla resurser. Ändå är det just de fattigaste som drabbas hårdast om vi fortsätter som vi gjort hittills.

Men för att ta miljöhoten på fullaste allvar så måste Sverige börja agera nu! Inte om 50 år. Inte om 20 år och inte heller om 5 år, utan redan i år! Vi kan inte vänta på andra utan måste börja arbeta på riktigt bred front redan idag och inte skjuta problemen på framtiden.

Många kopplar ihop miljötänk med högre skatter eller dyrare priser. Man kan tänka, leva och äta grönt och miljömedvetet ändå. 

- Närproducerat är ett begrepp som många förknippar med extra dyrt. Det borde inte vara det! Det borde ju kosta mindre just för att det inte fraktats långa vägar. I filmen nedan nämns hur närproducerade småföretagare kan växa fram i våra samhällen när människor får mer tid för sig själva och sina intressen.

Måste närproducerat kosta mer?


Film från www.newdream.org  med professon Juliet Schor vid Boston College (tidigare vid Harvard) i USA.

- Man kan fråga sig, lite skämtsamt, hur det kommer sig att många äldre människor håller ihop, medan yngre generationer har så lätt för att skilja sig? 
- Jo, för de äldre tillhör en generation när man lagade det som gått sönder istället för att skaffa sig nytt. 

På samma sätt skulle man kunna föra över ett miljötänk på ett helt annat sätt där vi lämnar ett slit-och-släng samhälle bakom oss. Man skulle kanske kunna förespråka en slags pant på varor som kan lagas och återanvändas. Då får den som inte slänger varan på tippen en slant och den som köper den lagade produkten kan köpa det billigare.

Vårt samhälle bygger mycket på att köpa nytt innan sakerna man har ens hunnit gå sönder, såsom mobiltelefoner, datorer, tv-apparater osv. Man borde kanske ha politiker och beslutsfattare som uppmuntrar entreprenörer och innovatörer till att återanvända dessa produkter och sprida ett nytt miljötänk. Därför är även forskningen viktig för att utveckla miljövänliga produkter och ett nytt miljötänk i den globala miljödebatten. Därför lär vi oss också hur vi arbetar på ett forskningsliknande arbetssätt i skolan när vi arbetar med laborationer.

Med andra ord så är det viktigt att kunna se hur allt hänger ihop! Det är därför det är viktigt med bra utbildning där eleverna lär sig att tänka kritiskt och ifrågasätta, precis som riktiga forskare och uppfinnare. Om vi satsar på forskning inom miljön så leder det även till nya sorters jobb. Det är faktiskt så enkelt som det låter, även om våra politiker ofta vill få det att låta som något väldigt komplicerat. Kanske hade de också behövt lära sig mer om Ekologi i skolan?


Vad kan du göra?
 Först och främst kan det vara bra att läsa så mycket som möjligt som har att göra med miljöproblem i världen. Men man ska inte stanna vid problemen. Istället ska du försöka tänka på många möjligheter. Om du har svårt att komma igång kan det vara bra att diskutera med kompisar eller med lärare för att få ett 'bollplank'.

Därefter är det bra om du gör egna undersökningar och tar hjälp av dina kunskaper från både Kemi, Fysik och Biologi-lektionerna. Glöm inte att vara noggrann med laborationsrapporter och hur man skriver dem. Ju fler som kan läsa vad du kommit fram till, desto fler kan du påverka och få med dig i ditt miljötänk. 


Extra hjälp Även om inte har en föreläsning ska du inte tveka att skicka iväg en fråga eller fundering till din lärare här på Ask Valdi (hello@askvaldi.com). Det kan hända att du inte får ett svar direkt, men troligtvis får du ett svar så snart läraren hunnit läsa din fråga och funderat ut ett bra, pedagogiskt sätt att besvara den på. Ge inte upp. Den som inte ger upp har heller inte misslyckats!
  Till föreläsningen   Schemalagda föreläsningar
   
   

Copyright by AskValdi.com 2016-2018